Hortus Botanicus Amsterdam, 31 december 2008, 15.00 uur.
woensdag 31 december 2008
woensdag 24 december 2008
maandag 22 december 2008
zondag 21 december 2008
krantenbezorgers



zaterdag 20 december 2008
vrijdag 19 december 2008
zondag 7 december 2008
Geer en Goor 'over de vloer' in de dierentuin



het fluitketeltje


Behalve dat ik een fluitketel gebruik, ben ik ook nog zo ouderwets dat ik andijvie niet voorgesneden en verpakt koop maar aan een stronk en die ook nog eens zelf snijd en was. Wat een werk, hè. En sudder/sucadelapjes staan hier ook nog urenlang op een klein pitje, tot ze botermals zijn en smelten op de tong. Niks geen fastfood. Gewoon zoals oma en moeder het deden. Hoewel, oma gebruikte een petroleumstelletje, zo ouderwets ben ik nu ook weer niet. Voor die stelletjes betaal je tegenwoordig trouwens veel geld op de brocante, dus ik denk dat ik mijn fluitketels zo langzamerhand ook maar eens ga bewaren. Dan kan mijn Sint ze weer erven en herinneringen ophalen aan die goeie ouwe tijd, toen er nog fluitketels bestonden ("opa, wat is dat, een fluitketel?"; "nou kind, dat zal ik je vertellen, vroeger toen opa klein was...). Misschien komt kokend water tegen die tijd wel direct uit de kraan, naast koud en warm. Wat ik maar zeggen wil, het leven is een cyclus, waarin jong vanzelf middelbaar en vervolgens oud wordt, met alle kenmerken van dien. Als middelbare zit ik tussen oud en jong in en dat is te merken aan mijn manier van leven of, zo je wilt het modernere, mijn leefstijl.
vrijdag 14 november 2008
Irritaal

Onlangs vertelde een kennis mij de volgende anekdote. Zij werd door iemand aangesproken op het gebruik van zij: "Jij zegt altijd zij, maar dat is toch fout?, het moet toch hun zijn?" Gelukkig heeft deze kennis even de tijd genomen om uit te leggen hoe het zit. Eén 'Hun' minder. We hebben er maar om gelachen. Wat moet je anders?
Minister van Waaiken moet waaiken

woensdag 12 november 2008
'Mama Africa'

Is this the little girl I carried?
Is this the little boy at play?
I don't remember getting older, day by day
Sunrise, sunset, swiftly fly the years
One season following the other,
Laden with happiness and tears.
When did she get to be a beauty,
When did he grow to be so tall,
Wasn't it yesterday when they were small?
Sunrise, sunset, swiftly fly the years
One season following the other
Laden with happiness and tears.
Miriam Makeba: Sunrise, Sunset,
"This is our moment, this is our time"


Obama weet met zijn indrukwekkende en bezielende speeches, met zijn oprechte geloof in een betere rechtvaardiger maatschappij vele Amerikanen die hun vertrouwen in de politiek kwijt waren ervan te overtuigen dat iedere stem telt. De maatschappij is de som der individuen. Onverschilligheid en cynisme leiden tot niets. Geloof in idealen, maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke verantwoordelijkheid nemen wel. "Yes we can". Verandering is mogelijk. En ze kwamen, in groten getale, de kiezers, uren stonden ze soms in de rij en ze kozen overtuigend voor Obama. Niet alleen in Amerika was het feest, voor mijn gevoel ging er een golf van blijdschap en ontroering over de hele wereld, in het besef getuige te zijn van een heel bijzonder moment. Obama heeft niet alleen vele Amerikanen weer hoop gegeven, wereldwijd hopen mensen dat Obama's verkiezing, zijn streven naar dialoog en verzoening, z'n weerslag zal hebben op de wereldpolitiek. Ik denk dat zelfs McCain blij is. 'Gelukkig, een blamage is mij bespaard gebleven', moet hij gedacht hebben. God bless Barack Obama.
"Out of many, we are one"
vrijdag 17 oktober 2008
Vrouwelijke vormen

Wat is er mis met vrouwelijke vormen? Niets zou je zeggen, maar blijkbaar wel als het om vrouwelijke vormen van beroepen/functies gaat.
Het is begonnen in de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen steeds meer vrouwen begonnen door te stoten naar directiefuncties. Zij wilden geen directrice genoemd worden, dat riep bij velen de associatie op met ongenaakbare verzuurde vrouwen die met straffe hand leiding gaven aan een kindertehuis of zo. Directeur dus en daarbij is het lang gebleven.
De laatste jaren is het in de media in toenemende mate mode geworden om bij het vermelden van het beroep van een vrouw de mannelijke vorm te kiezen, zoals journalist, schrijver, dichter, regisseur, redacteur, presentator, advocaat, veelal beroepen met een hoge maatschappelijke status. Hoe lager op de maatschappelijke ladder, hoe minder dit verschijnsel zich voordoet. Verkoopsters zijn nog altijd verkoopsters, schoonmaaksters zijn nog altijd schoonmaaksters. Zover ik weet is er er geen nieuwe officiële regel m.b.t. dit onderwerp uitgevaardigd door de geleerde dames en heren van de Nederlandse Taalunie, maar betreft het hier een spontane ontwikkeling. Niks tegen spontaniteit, maar wat is er mis met vrouwelijke vormen?
Wat mij - behalve het niet gebruiken van de vrouwelijke vormen - stoort is het inconsequente gebruik ervan. Als je dan al kiest voor de mannelijke vorm, doe het dan consequent. Soms lees je een artikel, waarin de ene en de andere vorm door elkaar worden gebruikt. Of in het geval dat een vrouw meerdere beroepen heeft van de ene de mannelijke en van de andere de vrouwelijke vorm gebruikt wordt.



Taal is in beweging. Leuk en interessant. Wat mij boeit is wat er ten grondslag ligt aan een bepaalde ontwikkeling. Dat kan een nieuwe maatschappelijke ontwikkeling zijn, zoals de 'verengelsing'van het Nederlands toegenomen is met de voortschrijdende informatietechnologie. In het geval van de vrouwelijke vormen lijkt het iets te maken te hebben met maatschappelijke status en mannelijke dominantie. Wat volgens mij altijd een rol speelt is gemakzucht en papegaaien. Veel mensen nemen snel taalgebruik over zonder daar verder bij na te denken. Jammer. Taal kan zo mooi zijn.
Abonneren op:
Posts (Atom)