zondag 4 mei 2008

Hollandsche Schouwburg

In 1892 werd in Amsterdam in de Plantagebuurt, grenzend aan de joodse buurt, de Hollandsche Schouwburg gebouwd, een populair en druk bezocht theater. In 1941 werd door de Duitsers de naam veranderd in Joodsche Schouwburg. Vanaf dat moment mochten er alleen nog joodse musici en artiesten optreden voor een uitsluitend joods publiek.

"Ter herinnering aan hen die van hier werden weggevoerd. 1940 - 1945"
Vanaf 1942 tot november 1943 werd de Hollandsche Schouwburg gebruikt als verzamel- en deportatieplaats. Duizenden Joden wachtten hier op hun deportatie naar de doorgangskampen Westerbork en Vught, van waaruit zij op transport werden gezet naar concentratie- en vernietigingskampen. Op de binnenplaats, waar vroeger de theaterzaal was, is nu een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Daar vindt ieder jaar op 4 mei een herdenking plaats.

Op de eerste verdieping is een tentoonstelling ingericht over de jodenvervolging met heel veel persoonlijke documenten. Voor leerlingen in het basisonderwijs is er een educatief programma "Wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet", waarin de kinderen een beeld krijgen van de jodenvervolging, maar ook kennismaken met de joodse traditie en cultuur. Voor het voortgezet onderwijs is er het programma "Kwaad in eigen straat", waarbij de leerlingen - aan de hand van de jodenvervolging - worden aangespoord om na te denken over het verband tussen verleden en heden, de morele dilemma's waar mensen voor gesteld werden en worden en het nemen van verantwoordelijkheid daarin. Op de wanden van de binnenplaats van de Schouwburg kunnen kinderen tekeningen en briefjes met een persoonlijke boodschap achterlaten.










Geen opmerkingen: