zondag 19 april 2009

Intiem

In het NOS-journaal van woensdag 15 april, 18.00 uur een item over de veiligheid van thuisbevallen. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat thuisbevallen net zo veilig is als bevallen in het ziekenhuis. Lang werd gedacht dat het grote aantal thuisbevallingen bijdroeg aan de relatief hoge babysterfte in ons land. Nederland heeft een van de hoogste babysterftecijfers van Europa. Als oorzaken worden nu genoemd, de relatief hoge leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen, het hoge aantal ivf-bevruchtingen, het hoge aantal bevallingen onder allochtone vrouwen en het feit dat in Nederland bevallingen met ernstige complicaties ook door onervaren gynaecologen mogen worden uitgevoerd.

Ter illustratie meent het journaal ons te moeten trakteren op een 'live' thuisbevalling. Eline en Johan hebben zich als vrijwilligers aangemeld. Iemand moet het doen tenslotte.
Eline baart haar kind, terwijl links van haar de camera van het journaal meedraait en rechts van haar Johan zijn eigen homevideo bij elkaar filmt. Johan raakt zijn vrouw niet aan, streelt haar niet, kust haar niet, zegt niets tegen haar en hetzelfde geldt voor zijn pasgeboren kind. Nee, Johan heeft iets veel belangrijkers te doen, alles moet namelijk worden vastgelegd. First things first, nietwaar. Je moet in het leven nu eenmaal prioriteiten stellen.

Na afloop worden de trotse ouders nog even geïnterviewd. "Ja, we wilden heel graag thuisbevallen, dat is zo veel intiemer dan in het ziekenhuis", horen we Johan zeggen. Eline lacht trots naar haar eigen 'Steven Spielberg' en is het helemaal met hem eens. Ja hoor Johan, de televisiecamera's in huis halen en je eigen camera vasthouden in plaats van je vrouw en kind, inderdaad, heel intiem!
Mij bevalt zo'n bevalling totaal niet. Zou ik het Journaal kunnen aanklagen wegens ongewenste intimiteiten?

Geen opmerkingen: