dinsdag 26 februari 2008

'Waar komen jullie toch vandaan?'


'Waar komen jullie toch vandaan?' Waar de smurfenhuisjes staan', zegt het liedje. De cijfers uit dit ingezonden briefje uit Trouw van zaterag jl. zijn correct. Of de smurfenhuisjes in China staan en de poppetjes door kinderen 'verwerkt' worden weet ik niet.
29 miljoen smurfen! Ik probeer me hier iets concreets bij voor te stellen. Hoeveel zeecontainers vol zijn dat? Het doet me denken aan de zeecontainer met 28.000 badeendjes die in 1992 overboord sloeg van een vrachtschip in de Stille Oceaan. Sindsdien doken de eendjes overal op. Hiermee droegen ze spontaan bij aan wetenschappelijk onderzoek naar golfstromen. Oceanografen volgen hen aandachtig. Ze spoelden eerst aan in Alaska, dreven door de Beringstraat en vroren vast in het Noordpoolijs, in 2000 werden ze gezien voor de kust van IJsland, in 2001 in het noorden van de Atlantische Oceaan, in 2003 werden er teruggevonden op stranden van Maine en Massachusetts aan de Amerikaanse oostkust. De laatste meldingen zijn van 2007 en komen uit Cornwall (bron: Wikipedia). Vermoedelijk hebben alle 28.000 eendjes inmiddels hun bestemming bereikt.
Ga je even mee in mijn fantasie? De badeendjes waren groter dan de smurfen van 'Appie'en ik weet niet of de container tot de nok toe gevuld was, maar stel, er gaan 100.000 smurfjes in één container, dat zijn dan 290 zeecontainers vol! Als die nu eens overboord zouden zijn gevallen? Als 28.000 badeendjes 16 jaar onderweg zijn, zouden 29 miljoen smurfen dan zo'n 1600 jaar lang over de wereldzeeën dobberen? Gelukkig houden ze net als badeendjes van water, want ze gaan immers door de waterkraan. 'La la lalalalalalala' klinkt het al die tijd zachtjes boven de golven.
Vandaag stond in de krant dat het bij de Voedsel- en Warenautoriteit klachten regent over de smurfen van AH, onderdeeltjes van de poppetjes breken gemakkelijk af en daarmee zijn de smurfen gevaarlijk voor 'de kleintjes' waar AH zo goed op zegt te letten. De VWA zegt de smurfen kritisch te blijven volgen. Een hele geruststelling.

Geen opmerkingen: