woensdag 5 maart 2008

Zoek de fouten


'Pabo-studenten (hbo) zijn slecht in rekenen en taal. 70% van de eerstejaars haalt niet het niveau van de hoogste klas van het basisonderwijs'. (commissie Meijerink, 2008)

'De helft van de eerstejaarsstudenten aan de journalistiekopleidingen (hbo) zakt voor het eerste studiejaar omdat ze niet over voldoende basale taalvaardigheden beschikken, op het gebied van spelling, woordenschat, zinsbouw en stijlvermogen. (NRC, 2007)

'In het beroepsonderwijs, van vmbo tot en met hbo, worden werkstukken en scripties beoordeeld op de inhoud, niet op taalgebruik.' (NRC, 2007)

Drie citaten over het taalniveau van de leerlingen aan het beroepsonderwijs ter inleiding.

'Als honderd jaar onderwijs en tal van taaladviesboeken er niet toe hebben geleid dat mensen kwesties als 'groter dan', 'het huis dat', 'de man met wie' etcetera goed doen, dan moet je zeggen, nou, die regels die deugen niet'. Dit beweerde Wim Daniëls in het programma 'Tijd voor Twee' van Frits Spits (KRO,radio 2). Onder zijn hoofdredactie komt de Taalclub, een groep vooraanstaande taalkundigen, met een boekje 'Groter als, nieuwe regels voor het Nederlands van nu', waarin gepleit wordt om bepaalde taalregels aan te passen aan de dagelijkse praktijk, 'omdat de meeste mensen het nu eenmaal zo zeggen.'

Mensen die mij kennen zal het niet verbazen dat ik hier mordicus tegen ben. Taal is in beweging, leuk, nieuwe woorden als gevolg van nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen, prima, spitsvondigheden zoals van Van Kooten en De Bie, prachtig. Nieuwe regels, geen probleem als daar goed over nagedacht is. Maar taal, ons belangrijkste communicatiemiddel, verkwanselen door slecht onderwijs, gemakzucht en onverschilligheid, nee. Ik heb in ieder geval één medestander in Jan Mulder die in 'De Wereld draait door' van 26 februari zijn ergernis spuide over dit voorstel van de Taalclub. 'Tegenwoordig zegt iedereen ook: 'ik besef me', 'ik irriteer me aan', 'het kost duur', dat wordt dan allemaal ingevoerd', volgens Jan. Verder noemt hij nog 'miniumloon', 'alluminimum', 'iemand van Afrikaanse originaliteit', 'met de kippen naar bed gaan', dat zegt ook iedereen, volgens Jan, die op zijn bekende wijze een klein beetje doorschiet. Maar het punt is gemaakt.

Met de column van Jaap van de Berg uit Trouw van 1 maart kunt u zelf aan de slag. Kijk hoe het gesteld is met uw kennis van het Nederlands. (klik op de tekst voor vergroting)







1 opmerking:

jochsz zei

Briljant stuk ;) heb niet meegeteld