
zaterdag 28 februari 2009
woensdag 25 februari 2009
Windows.19
zondag 22 februari 2009
De Vergulde Hond
C-factor

Mijn c-factor blijkt 47%, waaruit de makers van de test de volgende conclusie trekken: 'je hebt wat calvinistische trekjes. In enkele opvattingen lijk je op een calvinist. Je slaat je echter heel wat gemakkelijker door het leven, waardoor je daar ook van kunt genieten.' Nou, dat weet ik dan ook weer.
dinsdag 17 februari 2009
maandag 16 februari 2009
Als je nagels maar goed zitten

Bron: Trouw 16-02-09
zaterdag 14 februari 2009
Wie ben ik?
Tolerant Nederland
Een klein berichtje in de marge van Trouw van vrijdag de dertiende.
Nederland heette altijd een tolerant land te zijn, maar dat zou de laatste jaren steeds minder het geval zijn, hoor je wel eens beweren. Dit berichtje laat zien dat deze bewering niet juist is. Nederland wordt niet minder tolerant, Nederland wordt alleen maar toleranter. De vrijheid van meningsuiting is niet in het geding. Racistische en antisemitische spreekkoren klinken bij voetbalwedstrijden en onlangs ook bij anti-Israëldemonstraties. De aanwezige 'stewards' en politieagenten 'horen, zien en zwijgen'. Niks om je zorgen over te maken, dus. U kunt rustig gaan slapen.
(klik op de tekst voor een vergroting)

(klik op de tekst voor een vergroting)
Afvallige

vrijdag 13 februari 2009
Hungry Planet

Peter Mentzel fotografeerde gezinnen over de hele wereld met hun weekvoorraad eten en drinken. De foto's worden t/m 30 maart tentoongesteld in Cultuurcentrum Vrijhof te Enschede en spreken voor zich. Achter in de bijbehorende catalogus staan allerlei statistische wetenswaardigheden. Zo lijden er wereldwijd ongeveer evenveel mensen aan ondervoeding als aan overgewicht, nl. 1 miljard. En wist je dat er in totaal meer dan 31.000 McDonald's vestigingen zijn, waarvan alleen al in Japan 3.891?


donderdag 12 februari 2009
Donna
woensdag 11 februari 2009
Shalom/Salaam ver weg


In januari 2006 wint de militante Hamas de Palestijnse parlementsverkiezingen. Eén van hun doelstellingen is de 'vernietiging van de staat Israël'. Hoewel Hamas democratisch aan de macht is gekomen, voert de islamitische beweging (het is geen partij) geen democratisch bewind. Leden van Fatah die verder willen in het vredesproces met Israël worden geïntimideerd, gearresteerd, gemarteld en zelfs gedood. De Palestijnen vechten een burgeroorlog uit, die resulteert in de heerschappij van Hamas over Gaza en Fatah over de Westelijke Jordaanoever.
dinsdag 10 februari 2009
Het Handvest van Hamas
Ter informatie voor de heer Shehab: de Joden, genoemd naar één van de stammen van Israël, Juda of Judea, zijn na ruim tweeduizend jaar, vanaf het einde van de 19de eeuw en in groten getale na WO-II, teruggekeerd naar hun land van herkomst, nl. Palestina. De wijze waarop vorm is gegeven aan die terugkeer is discutabel, maar de vraag of ze er thuishoren niet. De Joden komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar hebben - na verdreven te zijn door de Assyriërs - zo'n zestig jaar in de zogenaamde Babylonische ballingschap geleefd, van 597 tot 536 v.C.. Daarna zijn de meesten niet teruggekeerd en hebben zij zich over de gehele wereld verspreid, hetgeen bekend staat als de diaspora. Soms moet je even wat verder terug gaan in de tijd.
zondag 8 februari 2009
Top of Flop
Retro-televisie is in. Succesvolle programma's als Showroom, In de Hoofdrol, Zeg ns AAA zijn allemaal terug van weggeweest. Ook Top of Flop is nieuw leven ingeblazen. Paul de Leeuw neemt na 45 jaar - met permissie - het stokje over van Herman Stok, die te gast was in de eerste aflevering en er voor zijn 81 jaar nog goed uitziet. Herman Stok, in 1963 35 jaar oud, jasje/dasje, alle tijd en rustig. Paul de Leeuw, in 2009 46 jaar oud, 'casual', gehaast en druk. In 1963 stond de muziek centraal, nu de presentator en de jury. Iedereen is druk en probeert grappig te zijn. Ik ben zo oud dat ik de originele versie ken. De leeftijd en de herinnering zitten mij mogelijk in de weg, maar voor mij is de nieuwe versie 'too much', een veertig minuten durende kakofonie van geluid. Het programma laat goed zien welke ontwikkeling de televisie in al die jaren heeft doorgemaakt. Alleen jurylid Ad Visser, toch ook alweer in de zestig, lijkt weinig ontwikkeling te hebben doorgemaakt. Hij probeert 'forever young' te blijven.
Windows.17
donderdag 5 februari 2009
'Zo doen wij dat hier nu eenmaal'


De brief zelf heeft overigens wel het beoogde effect gehad. Twee dagen later waren er vijf man aan het werk in het trappenhuis. De vloerbedekking werd gelegd, de antislipstrips bevestigd, de naden gekit en zelfs de schilder kwam om de beschadigingen bij te werken. Het was in 1 dag klaar. De volgende dag kwam de aannemer langs met een flesje wijn en de vraag waarom ik de brief geschreven had. Ik heb het kort gehouden.

woensdag 4 februari 2009
Opschoonaktie
Twee weken geleden verschenen er op het gedeelte van de Schilderskade waar ik woon de eerste borden met het opschrift 'fietsen worden verwijderd i.v.m. werkzaamheden op 4 februari 2009'. Welke werkzaamheden dat waren bleef onvermeld. In de dagen daarna bleken de bordjes zich snel voort te planten. Bij iedere boom, lantaarnpaal, 'nietje' en fietsenrek stond een bord, soms wel twee. Een paar dagen geleden kwamen daar nog eens borden bij bestemd voor automobilisten 'wegsleepregeling op 4 februari 2009'. Voor het eerst werd nu ook duidelijk waarom. Eronder stond namelijk 'i.v.m. opschoonaktie'. Over een stukje straat met een lengte van niet meer dan 100 meter telde ik zo'n 25 bordjes! Pas gistermiddag (één dag voor de 'aktie') trof ik bij de post een brief van het stadsdeel waarin nadere uitleg werd gegeven. 'Tijdens de actie (compliment aan afdelingshoofd A. Klop voor de correcte schrijfwijze) reinigen we de straat, herstellen we kleine gebreken aan de bestrating, we plegen extra onderhoud aan het groen, waar nodig worden bomen gesnoeid, aanwezige putten leeggezogen en fietswrakken en graffiti verwijderd'. Voorwaar een nobele doelstelling voor één dag. Toen ik gisteravond voor het slapen gaan nog even naar buiten keek, zag ik een straat zonder auto's en fietsen, een mooi gezicht. Alleen jammer van al die bordjes. Toen ik vanochtend om 9.00 uur naar buiten keek zag ik nog steeds een lege straat, nu ook zonder bordjes, nog mooier. Maar het was ook opvallend rustig, er viel geen enkele activiteit te bespeuren, terwijl er toch een hoop werk te verrichten was. De eerste fietsen en auto's werden weer geparkeerd. Nieuwsgierig geworden naar de reden van deze rust belde ik het in de brief vermelde telefoonnummer. 'Ja, het gaat niet door, het is te koud' kreeg ik te horen. Het bleef even stil. Op mijn 'ja, maar de brief is pas gisteren in de bus gegooid en het was gisteren toch net zo koud en eergisteren ook en de week daarvoor, het vriest niet(bij mij op het balkon was het 10gr.C) en het is droog, wat wil je nog meer in februari, dan is het meestal niet zo warm' kwam een chagrijnig 'ja, soms moet je iets op het laatste moment beslissen'. Ik heb de arme telefoniste verder maar met rust gelaten, want ik voelde een onbedaarlijke lachbui opkomen. Gelukkig was het niet te koud om alle bordjes weer te verwijderen. Wie zei ook al weer 'Wat hebben mensen toch tegen ambtenaren? Die mensen doen toch niets.'
Van Moskou tot Magadan
Zondagavond was de eerste aflevering te zien van de documentaireserie Van Moskou tot Magadan. Jelle Brandt Corstius (ik meen een gelijkenis met Aaf te zien), correspondent van Trouw en al enige jaren woonachtig in Rusland, ging voor deze serie naar 'de randen' van Rusland om 'gewone'mensen te filmen en te interviewen in hun dagelijkse bestaan en in hun relatie tot de overheid. In de eerste aflevering, het recht van de sterkste, leidt Brandt Corstius ons naar het Altai-gebergte, 4 uur vliegen van Moskou, in het zuiden van Siberië op de grens met Mongolië. We zien wonderschoon landschap en horen onthutsende verhalen. Via onverharde wegen 'Rusland kent geen wegen, alleen bestemmingen', komen we in het plaatsje Korgon, waar regelmatig stukken raket neerkomen van lanceringen die plaatsvinden vanaf een basis 1000 km verderop. Het afval is giftig en ziekteverwekkend. 99% van de sterfgevallen is te wijten aan kanker. Iedereen zwijgt erover en de lanceringen gaan onverminderd door.
Verder een gesprek met een man die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. Een overheidsfunctionaris kwam om bij een eenzijdig verkeersongeluk. Hij was dronken en reed 200 km p/u. Omdat zijn blazoen onbezoedeld moest blijven werd de geïnterviewde, die op het moment van het ongeluk daar ook reed, opgepakt en schuldig verklaard aan het ongeluk. Hij lijkt het lijdzaam te hebben ondergaan.
Via een bezoek aan een sjamaan, die alle problemen oplost, komt het onderwerp vrouwenmishandeling aan de orde. Ieder uur sterft er ergens in Rusland wel een vrouw aan de gevolgen hiervan. Vaak kunnen vrouwen niet eens aangifte doen en worden de betrokken mannen in bescherming genomen. Conclusie: 'in Rusland regeert de wetteloosheid', 'ook ik koop wel eens iemand om'biecht Jelle op.
Het is een bijzonder boeiende documentaire over een wereld waar je niets van af weet. Ik kijk nu al uit naar de volgende aflevering. Zondagavond Van Moskou tot Magadan, vpro, Nederland 2, 20.15 uur. Helaas stond de eerste aflevering tegenover het Nationale Songfestival geprogrammeerd, waarin de zogenaamde 'Toppers' hun liedjes playbackten. De echte topper was op Nederland 2 te zien.
De uitzendingen zijn terug te zien via http://www.uitzendinggemist.nl/
Abonneren op:
Posts (Atom)