woensdag 4 februari 2009

Van Moskou tot Magadan

Zondagavond was de eerste aflevering te zien van de documentaireserie Van Moskou tot Magadan. Jelle Brandt Corstius (ik meen een gelijkenis met Aaf te zien), correspondent van Trouw en al enige jaren woonachtig in Rusland, ging voor deze serie naar 'de randen' van Rusland om 'gewone'mensen te filmen en te interviewen in hun dagelijkse bestaan en in hun relatie tot de overheid. In de eerste aflevering, het recht van de sterkste, leidt Brandt Corstius ons naar het Altai-gebergte, 4 uur vliegen van Moskou, in het zuiden van Siberië op de grens met Mongolië. We zien wonderschoon landschap en horen onthutsende verhalen. Via onverharde wegen 'Rusland kent geen wegen, alleen bestemmingen', komen we in het plaatsje Korgon, waar regelmatig stukken raket neerkomen van lanceringen die plaatsvinden vanaf een basis 1000 km verderop. Het afval is giftig en ziekteverwekkend. 99% van de sterfgevallen is te wijten aan kanker. Iedereen zwijgt erover en de lanceringen gaan onverminderd door.
Verder een gesprek met een man die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. Een overheidsfunctionaris kwam om bij een eenzijdig verkeersongeluk. Hij was dronken en reed 200 km p/u. Omdat zijn blazoen onbezoedeld moest blijven werd de geïnterviewde, die op het moment van het ongeluk daar ook reed, opgepakt en schuldig verklaard aan het ongeluk. Hij lijkt het lijdzaam te hebben ondergaan.
Via een bezoek aan een sjamaan, die alle problemen oplost, komt het onderwerp vrouwenmishandeling aan de orde. Ieder uur sterft er ergens in Rusland wel een vrouw aan de gevolgen hiervan. Vaak kunnen vrouwen niet eens aangifte doen en worden de betrokken mannen in bescherming genomen. Conclusie: 'in Rusland regeert de wetteloosheid', 'ook ik koop wel eens iemand om'biecht Jelle op.
Het is een bijzonder boeiende documentaire over een wereld waar je niets van af weet. Ik kijk nu al uit naar de volgende aflevering. Zondagavond Van Moskou tot Magadan, vpro, Nederland 2, 20.15 uur. Helaas stond de eerste aflevering tegenover het Nationale Songfestival geprogrammeerd, waarin de zogenaamde 'Toppers' hun liedjes playbackten. De echte topper was op Nederland 2 te zien.
De uitzendingen zijn terug te zien via http://www.uitzendinggemist.nl/

Geen opmerkingen: